2008-07-16

Barcelona duplicarà el 2011 el nombre de places de guarderia




Barcelona duplicarà el 2011 el nombre de places de guarderia

PLA PER REDUIR UN IMPORTANT DÈFICIT

La ciutat tindrà 48 nous centres, 20 integrats en escoles de primària
ROSA MARI SANZ - BARCELONA - EL PERIODICO 16/7/2008

Una de les promeses del programa electoral de Jordi Hereu va ser doblar el nombre de places de les guarderies municipals, un dels principals dèficits en matèria d'equipaments educatius de la ciutat que aquest any ha deixat sense cobrir prop del 63% de les famílies que ho van sol.licitar. Ahir, l'alcalde i la regidora d'Educació, Montserrat Ballarín, van concretar aquest compromís i van presentar un ambiciós projecte pel qual el 2011 la ciutat disposarà de 7.574 places, enfront de les 3.698 que tenia el maig del 2007, quan es va anunciar l'objectiu. Això serà possible amb la construcció de 48 nous centres, que s'afegiran als quatre que s'estrenaran aquest setembre i que han permès guanyar 324 matrícules.La mesura, inclosa al Programa d'Actuació Municipal (PAM) que s'aprovarà inicialment aquest matí, i acordat entre el PSC i ICV-EUiA per al període 2008-2011, permetrà així mateix millorar alguns dels equipaments actuals per a nens de 0 a 3 anys que han quedat obsolets. D'aquesta manera, 10 de les noves edificacions serviran per substituir- ne unes altres 10, i 20 de les futures guarderies s'instal.laran en centres de primària, algunes en els previstos de nova construcció o en altres ja existents que s'ampliaran. La resta es construirà en solars propis o adquirits per l'ajuntament, unes obres que suposaran una inversió de 72 milions d'euros (48 a compte de l'ajuntament i 24, de la Generalitat).OFERTA EQUILIBRADAAl marge d'ampliar l'oferta pública, un dels objectius és millorar la distribució de les places territorialment i, per fer-ho, prèviament s'han portat a terme estudis demogràfics. Per això, els districtes de Sant Martí (amb 848 noves places), Sant Andreu (en guanyarà 499) i l'Eixample (497 més), que tenien situacions de més necessitat, són els que sortiran més beneficiats amb el pla. Els segueixen Gràcia (486) Sants-Montjuïc (389), Horta-Guinardó (322), Sarrià-Sant Gervasi (292), Nou Barris (268), Ciutat Vella (177) i les Corts (98).Hereu va destacar que l'ampliació de la xarxa de guarderies obeeix a la voluntat de l'ajuntament de reforçar l'oferta per a l'etapa de 0 a 3 anys, "conscients que és un instrument idoni per poder iniciar l'educació dels nens i ajudar a la conciliació de la vida laboral i familiar". Ballarín, per la seva part, va subratllar que si la ciutat comptés en l'actualitat amb les places previstes per al 2011 s'hauria pogut cobrir gairebé tota la demanda que hi ha hagut per a aquest pròxim curs, en què 4.541 nens han quedat fora, i va apuntar que si en aquell moment continua el dèficit el municipi es podria plantejar crear una línia d'ajuda econò- mica per a les famílies que no hi puguin accedir.

Foto: RICARD CUGAT

Barcelona pasará de 3.700 plazas de guardería pública a 7.500 en 4 años
En el curso 2011-2012 estarán en funcionamiento 52 nuevos centros
EL PAÍS - BLANCA CIA - Barcelona - 16/07/2008




Barcelona pasará de 3.698 plazas en el curso que acaba de terminar a 7.574 en septiembre de 2011 y de una red de 57 guarderías este año a 99 dentro de cuatro. Así, duplicará las plazas en guarderías municipales, uno de los equipamientos que más demanda tienen y que año tras año dejan por cubrir aproximadamente dos tercios de las peticiones. El curso pasado, por ejemplo, los niños que se quedaron sin plaza fueron 4.541, gran parte de los cuales pasaron a la privada, que en Barcelona tiene cerca de 11.500 plazas.
La diferencia de cuotas entre los dos sectores es importante: una plaza en una guardería municipal tiene un coste máximo de 258 euros -150 de escolarización y 108 de comedor-, mientras que en las privadas no baja de entre 400 y 450 euros.
El plan de guarderías para este mandato municipal fue presentado ayer por el alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, y la concejal de Educación, Montserrat Ballarín. De las 52 guarderías nuevas, 10 sustituyen otras tantas que se deben renovar totalmente. 20 se ubicarán en edificaciones anejas a escuelas de primaria y el resto se levantarán en solares y locales municipales, algunos obtenidos por compensación y otros comprados. Todas tienen dirección concreta: "Esto no es un convenio, sino la concreción de las plazas que deberán entrar en funcionamiento en el curso 2011-2012", destacó Hereu. Por ello, la apertura de las nuevas guarderías será gradual (cuatro de ellas abrirán el curso próximo). Con todo, la regidora de Educación reconocía que el grueso de las obras se emprenderá a partir de 2008.
La distribución de las nuevas guarderías tiene en cuenta la evolución demográfica y las necesidades de los distritos. Así, el que estrenará más guarderías municipales será Sant Martí -el que más crece en Barcelona-, que pasará de siete a 17. El Eixample, con una carencia crónica de plazas públicas, pasará de tres a 10. Gràcia, de dos a ocho; Sants-Montjuïc, de siete a 13; Sant Andreu, de cinco a 11; Horta Guinardó, de nueve a 13; Nou Barris, de 10 a 14; Ciutat Vella, de 6 a 9, y Les Corts, de dos a cuatro. La media de plazas por centro será de 81.
El cambio no es sólo de cantidad, sino de calidad. En ese sentido, la regidora aseguró que no se bajará el listón: "En las encuestas que hacemos a los padres, la nota es un 8,7". Tanto ella como el alcalde no son partidarios de concertar plazas en el sector privado: "Si el Ayuntamiento de Barcelona hace este esfuerzo para crear plazas públicas es porque creemos que es estratégico, ya que contribuye a la cohesión social". De hecho, una de cada cuatro plazas de las guarderías municipales recibe algún tipo de ayuda, que va del 30% al 90% de la cuota. El plan supone una inversión de 72 millones de euros, de los que 48 procederán del Ayuntamiento y 24 de la Generalitat.


Las plazas más difíciles
Dos de cada tres solicitantes de un puesto en las guarderías públicas de Barcelona para el curso 2008-2009 se quedan sin él por falta de oferta
LA VANGUARDIA 9 JULIOL 2008




Obtener una plaza en una guardería pública de Barcelona para el próximo curso ha resultado todavía más difícil que el año pasado. Prácticamente dos de cada tres familias que la han solicitado - el 62,7%- no lo han logrado. Así las cosas, tendrán que acudir a los centros privados - más caros- o buscar otras soluciones para el cuidado de sus hijos pequeños. De las 7.236 familias que optaron a una de estas plazas, 2.695 han obtenido finalmente una plaza, lo que supone el 37,2%, según datos facilitados ayer por el Consorci d´Educació de Barcelona, Estas cifras dan cuenta de que el fuerte desequilibrio existente entre la oferta y la demanda en los centros de educación infantil de la franja de edades de 0 a 3 años continúa creciendo ya que el curso anterior las solicitudes denegadas supusieron el 57,4% de las presentadas. Y esto ocurre a pesar de que va a haber más plazas - 224-, las de las escoles bressol El Cotxet, El Putget, El Tramvia Blau y El Bressol del Poblenou, de nueva creación. Este incremento de la oferta, del 9%, ha disparado la demanda en un 25%, fenómeno que viene repitiéndose los últimos años. ...
Pla d’escoles bressol. Municipals. Mandat municipal 2007-2011. Document Ajuntament de Barcelona 15 Juliol 2008.
COPIA L'ADREÇA I ENGANXA-LA A LA BARRA D'ADRECES:
DOCUMENT DE TREBALL AJUNTAMENT DE BARCELONA - CLICA AQUÍ - WEB COL·LECTIU 2

Barcelona doblarà en 3 anys les places d'escoles bressol però seguirà sense cobrir l'alta demanda

TELENOTÍCIES TV3 15 JULIOL 2008

Altres referències:
Resolució de la consellera d'Educació i Cultura Illes Balears, de 31 de juliol de 2008, per la qual es convoquen les ajudes per a la creació i consolidació de places de primer cicle d'educació infantil corresponents als exercicis 2009 a 2011.ENLLAÇ CLICA AQUÍ