2008-04-17

1.000 EDUCADORES TENEN BARRAT EL PAS A MAGISTERI



Demanen a la Generalitat un pla especial que permeti compatibilitzar treball i estudis.
Centenars d’educadores van ocupar la Conselleria d’Universitats el passat 28 de febrer (FOTOGRAFIA).
DIARI METRO – 14 ABRIL 2008 - JOSEP GUITART


Hi ha manca de mestres, però paradoxalment hi ha un col·lectiu de mil educadores d’escoles bressol públiques que volen estudiar Magisteri i es troben amb una barrera burocràtica infranquejable. Han demanat a Universitats que faci un pla especial perquè puguin accedir als estudis i, de moment, s’hi nega. Aquest diari es va posar en contacte amb el Departament sense obtenir-ne resposta. Ara, per cursar Magisteri es necessita exclusivitat, ja que l’horari és de matí i tarda. És una barrera important ja que són persones que treballen. Demanen a la Conselleria que sigui flexible i permeti fer un magisteri nocturn: “Estan disposades a estudiar de nit i caps de setmana. A fer l’esforç que calgui”, manifesta Rosa Ferrer, portaveu de la Xarxa Territorial d’Educació Infantil de Catalunya.Són professionals que ja fan de mestres, tot i que sense tenir-ne el títol, ja que no és imprescindible. Volen tenir una millor formació i, també, lògicament, cobrar més. “Però no és una qüestió de diners sinó sobretot de vocació, perquè, si no ens agradés educar els nens, ja hauríem marxat. Hi ha molta precarietat”, diu.Estan desesperades, i prova d’això és que quan al febrer Universitats va rebutjar la seva proposta, van ocupar la conselleria i no van marxar fins que van arrencar la promesa que estudiarien el seu cas. De moment, encara esperen.

Creix la plantilla


• L’APLICACIÓ de la sisena hora a primària i l’augment de l’escolarització ha fet que, en els darrers dos anys, s’hagin incorporat a l’educació pública 8.054 docents, fet que suposa un increment del 16%.
• OPOSICIONS. Aquest any es convoquen 6.740 places més, de les quals 5.570 corresponen al cos de mestres.
• LA PLANTILLA actual de mestres, per a classes de 0 a 12 anys, a les escoles públiques és de 33.412. Del total, 9.182 corresponen a l’etapa d’infantil, que inclou dels 0 als 6 anys. A la secundària hi treballen 26.578 docents.

800 euros pot cobrar com a màxim un educador que treballi en una escola bressol pública. Si tingués el títol de magisteri, el sou hauria de pujar als 1.600.

Magisteri no apte per a les educadores
Un miler de professionals no poden estudiar aquesta carrera

UNIVERSITATS. Les educadores de guarderies públiques catalanes volen estudiar Magisteri però no poden. El motiu no és altre que l'exclusivitat que exigeix aquesta carrera, ja que el seu horari és de matí i tarda i, òbviament, les educadores treballen i no poden dedicar-se a aquests estudis. Es troben amb una barrera burocràtica infranquejable quan, paradoxalment, falten mestres. Les educadores demanen al Departament d’Universitats que elabori un pla especial per a poder accedir a la diplomatura, però no s'ha arribat a cap acord. Els nombres parlen per si sols si es té en compte que un educador que treballa en una guarderia pública guanya un màxim de 800 euros al mes, i un mestre amb la carrera de Magisteri hauria de cobrar 1.600.

Irene Balaguer, presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat


Calen més escoles bressol, però hi ha prou mestres?
– No, ni que tinguéssim les 30.000 places promeses, podríem cobrir-les. No hi ha prou mestres per fer més escoles bressol. També en falten a primària.
La Generalitat diu que n’ha contractat milers?
– No és suficient. I la cosa empitjorarà els propers anys, quan es jubili un gran nombre de docents, que podria arribar al 40% de la plantilla.
Llavors, aquests mil nous mestres serien necessaris?
– Sí. Són molt necessaris. Educació està molt interessada en què es puguin treure el títol. Qui s’hi oposa és Universitats. A més, han d’entrar a Magisteri el proper curs. El 2009-2010 ja no podran, perquè comença el pla de Bolonya i els estudis passen de 3 a 4 anys.
Xarxa territorial d'educació infantil de Catalunya. CLICA